Rugklachten

Herstel van rugklachten
Normaal gesproken gaan rugklachten vanzelf over. Tot 90% van de rugklachten herstelt binnen 6 weken volledig. In sommige gevallen herstelt de rug niet zoals verwacht en bij 60% komen klachten binnen een jaar terug.
Als er binnen 1 tot 3 weken geen aantoonbare verbetering in het klachtenbeeld is of de klachten komen terug, dan is het handig om een fysiotherapeut in te schakelen.
De fysiotherapeut onderzoekt welke factoren die het herstel belemmeren een rol spelen. Samen wordt er besproken wat er nodig is om te herstellen. Als het nodig is wordt er verwezen naar de huisarts voor verder onderzoek of behandeling.

Oorzaken van rugklachten
Bij 1-5 % van de klachten in de lage rug is er sprake van aantoonbare weefselschade of een aandoening bijvoorbeeld een hernia, een infectie, artrose of een tumor.  Het overgrote deel van de rugklachten wordt dus niet veroorzaakt door weefselschade. In het taalgebruik is helaas ingeslopen dat er geen oorzaak is van de klachten, maar die is er natuurlijk wel.
De belangrijkste factoren voor het ontstaan van rugklachten:

  • Fysieke belasting
  • Stress
  • Fitheid (denk bijvoorbeeld aan spierkracht en lichaamsgewicht)
  • Vermoeidheid
  • Lichaamshouding

Oplossingen op korte en lange termijn

Veel mensen die worden behandeld aan rugpijn krijgen niet de juiste zorg. Behandelingen zijn vaak nauwelijks effectief en soms zelfs schadelijk. Bij Body&Be kijken we naar duurzame oplossingen. Het doel is altijd: Fit worden en fit blijven! Als eerste wil je weten wat  je hebt en hoe het is ontstaan. Vaak is dit ook bij eerdere arts of therapeuten bezoek niet duidelijk. Dit leidt, vaak in combinatie met de adviezen, tot inactiviteit.  Als je bewust bent van de aard en de oorzaak van de klachten kan je effectief het probleem aanpakken. We kunnen dan een inschatting maken van  hoelang het herstel zal gaan duren. Samen met de therapeut wordt er een behandelplan opgesteld; op korte termijn het pijnprobleem oplossen en op lange termijn de oorzaken aanpakken.

Symptoombestrijding of oorzaken aanpakken? 

Bij Body&Be wordt altijd voor het laatste gekozen. Dat kan natuurlijk pas als duidelijk is hoe jou klachten zijn ontstaan. De rug is vaak een plaats waar problemen elders tot uiting komen.  Vanuit het onderzoek, waarbij niet alleen naar de rug wordt gekeken, bepalen we samen wat er moet gebeuren. Belangrijk is dat niet alles “perfect” hoeft te zijn, er moet een gezonde balans zijn. Heel snel zal je in het dagelijks leven gaan merken wat goede en wat minder goede belasting is voor jou rug en dat door goed gebruik je rug weer meer aankan!

12 + 8 =

Openingstijden

Maandag          8:30 – 22:00
Dinsdag            Gesloten
Woensdag        9.00 – 18.00
Donderdag       8.30 – 17.00
Vrijdag               9.00 – 17.00