Onzekerheid, angst, stress: Hoe ga je er mee om in deze coronacrisis?

 

We zijn met zijn allen in een bijzondere tijd terecht gekomen. Alle ankers in je leven lijken losgeslagen. Werkoverleg gaat via skipe of zoom. We komen er, na een spoedcursus juf of meester, achter dat basisschoolleerkracht een ambacht is. Normaal gesproken zouden nu langzaamaan de kampioensfeestjes gevierd worden, nu heb je je teamgenoten, je vrienden al een paar weken niet samen gezien. Alles is anders. Onzekerheid, angst en stress komen opzetten. Op social media verschijnen veel grappige filmpjes, die voor sommigen helemaal niet grappig zijn, want bittere werkelijkheid.

 

Maart feestmaand

Ook ik had mij de maand maart totaal anders voorgesteld. Toen wij op zondag 1 maart (klachtenvrij) terugreden van onze wintersportvakantie was ik vol motivatie om verder te gaan met mijn werk als fysiotherapeut en vooral superblij en trots dat ik mij vanaf dat moment ook geaccrediteerd leefstijlcoach mocht noemen. Er was wel dat virus en er waren wel collega’s die zich er mee bezig waren, maar vooralsnog was het te onwerkelijk om je daar echt druk om te maken. Ik was aan het plannen wanneer ik een open dag zou gaan houden. Een zonnige dag in april waarop ik Nieuwkoop kon laten zien wat ik als leefstijlcoach extra te bieden heb aan mensen met chronische pijnklachten en wie er nog meer bij mij terecht kunnen om effectief te werken aan hun doelen.

 

Rampspoed in 3 delen

Op 16 Maart sprak de minister president ons toe vanuit het torenkamertje. Dat was wel het moment waarop in Nederland doordrong dat er iets groots aan de hand was. Ik kon mijn verjaardagsfeestje afzeggen (klein leed), mijn dochter die vier jaar werd ook (iets groter leed).
1,5 meter afstand. Wat houdt dat in voor een fysiotherapeut en voor een leefstijlcoach? Eerst verwarring: moeten we nu open blijven of niet? In eerste instantie was het advies openblijven om de druk op de ziekenhuizen en huisartsen te verminderen.
Maar op 23 maart met de volgende persconferentie werd wel duidelijk dat ook fysiotherapeuten de deuren (zo goed als) volledig zouden sluiten. Onzekerheid over inkomen, voortbestaan van de praktijk en bezorgdheid om al die mensen die nu niet de nodige therapie krijgen.
Tot op dit moment is er onduidelijkheid over compensatie van gemiste inkomsten. Wij mogen geen gebruik maken van de voorzieningen van de overheid, maar de zorgverzekeraars zijn er nog niet uit hoe ze het willen gaan regelen. Minister Koolmees zegt: er mogen geen bedrijven failliet gaan door deze crisis, daar houden we ons dan maar aan vast (ankertje).
Tegelijkertijd moeten we thuis regelen hoe we de kinderen de komende weken gaan vermaken en onderwijzen. Ze zijn te klein om helemaal te begrijpen waar het over gaat en te slim om er niet over te kunnen piekeren.

 

Leefstijlcoach

Wat ben ik blij met mijn skills als leefstijlcoach op dit moment! Ik kan lekker op mijzelf oefenen en bij mijzelf kijken hoe ik omga met deze uiterst stressvolle situatie. Mijn valkuil daarbij is lethargie en dat is me de eerste week zeker overkomen. De agenda was opeens leeg, maar ik had nog wel genoeg te doen, dus daar leek nu mooi veel tijd voor. Daar kwam helaas nog niet alles van terecht. Taken bleven staan, ik deed wel dingen, maar te weinig. Dus beter omgaan met stress! Alle niet helpende gedachten overboord en keuzes maken in wat ik die dag effectief wil gaan doen. Ik heb in ieder geval een nieuwsbrief gemaakt, iets wat ik al heel lang wilde doen. Problemen oplossen vanuit de positieve gedachte: Een probleem is een uitdaging. Ik gebruik de vrijgekomen uren nu om mijn bedrijf op-en- top neer te zetten voor het moment dat ik weer mensen kan ontvangen. Door de situatie ben ik uit mijn comfortzone geduwd. Videobellen als fysiotherapeut is een beetje gek, maar ik ben het wel gaan doen en wat blijkt: doelen van patiënten veranderen ook opeens. Ook hier komen mijn skills als leefstijlcoach van pas. Een patiënt die steeds niet aan oefenen toe komt merkt nu dat plannen een probleem is voor haar, ook school is opeens een stuk ingewikkelder. Nu krijgt zij via deze weg het inzicht waarom haar dat niet goed lukt en werkt ze daaraan. Dit plannen zal helpen op school, maar ook om haar nodige oefeningen te doe om de blessure op te lossen.

 

 afbeelding: Brickhouse Acadamy

 

Dwingende noodzaak

De kern bij gedragsverandering is de dwingende noodzaak om te veranderen. Als die er niet is zal gedrag niet veranderen. De coronacrisis is voor iedereen die dwingende noodzaak om gedrag te veranderen, in ieder geval tijdelijk. Dus kan je dit maar beter omarmen en kijken wat voor positiviteit je eruit kan halen. De komende dagen en weken zullen moeilijker worden. Het “vakantiegevoel” voor zover dat er was, gaat er nu definitief vanaf.
Kan ik het wel? Het kost me te veel energie! Ik ben uit balans. Te veel of te lange stress leidt tot problemen. Als je merkt dat je aan het opbranden bent, dan is het tijd om actie te ondernemen.

  • Maak je gevoel bespreekbaar in je omgeving, hoe moeilijk dit ook kan zijn.
  • Breng structuur aan in je dag en plan je bezigheden. Dit zorgt voor overzicht en rust.
  • Stel prioriteiten: Wat zijn energiegevers en wat zijn energienemers? Zorg ervoor dat hier een balans is.
  • Kom (weer) in je flow: Als het je lukt om genoeg dingen te doen die je energie geven kom je weer in je flow en kan je de problemen die er zijn weer handelen.

Tijd voor Flow dus: Kom in beweging, blijf niet zitten met je problemen, maak plannen voor de komende weken. Mijn doelen voor de komende weken staan. Ik kan nu niet verder kijken dan 28 april, maar dat is gelukkig nog lekker ver weg! En wie weet houd je wel nieuwe skills over aan deze periode.
Voor nu: geniet van het weekend en de zon, maar houd je aan de regels en blijf gezond!

Share This