Het voorjaar komt met horten en stoten op gang en daarmee ook het hardloopseizoen. De diehards lopen natuurlijk de hele winter door, maar een blik op de wegen en paden laat toch zien dat veel lopers uit hun schulp kruipen in deze tijd van het jaar. En dat is niet gek want lopen is zeer gezond voor lichaam én geest; het is goed voor je gewicht en het verminderd stress. Hardlopen wint nog steeds aan populariteit!

Lopen is gezond
Zoals gezegd is lopen gezond. Het verkleind o.a. de kans op hart en vaatziektes. In een onderzoek onder ruim 42.000 mannen werd aangetoond dat mannen die gemiddeld 1 uur per week hardlopen 42% minder kans hebben op hartproblemen. Hardlopen verkleint de kans op obesitas, wandelen of hardlopen werkt preventief tegen het krijgen van diabetes en verminderd medicijngebruik. Ook op hogere leeftijd kan hardlopen een prima sport zijn. In het verleden werd nog wel beweerd dat lopen knie- en heupartrose zou veroorzaken, maar het tegendeel blijkt waar: hardlopen versterkt het dragend vermogen van de gewrichten en verkleind daarmee de kans op gewrichtsslijtage. Kortom genoeg redenen om de schoenen aan te trekken en te gaan lopen!

Blessures
Helaas is er ook een kans dat je met lopen een blessure oploopt. Soms zijn dit hardnekkige blessures die weer de kop opsteken als je na een periode van rust weer gaat lopen. Veel voorkomende blessures zijn:

  • Knieklachten
  • Achillespeesklachten
  • Scheenbeenklachten
  • Kuitklachten
  • Voetklachten

Echografisch onderzoek
Bij zowel acute als hardnekkige loopblessures is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is van de klacht. Met echografie in de fysiotherapiepraktijk kan je vaak direct zien of er sprake is van letsel of niet. Klachten aan de pezen in het onderbeen, de voet en de knie zijn goed in beeld te brengen. Het echobeeld kan de fysiotherapeutische diagnose specifieker maken en dat is belangrijk bij het maken van het behandelplan en geeft meer inzicht in de duur van het herstel.

Behandeling en return to sport
Na het uitgebreide onderzoek is er duidelijkheid over wat de oorzaak is van klachten en kan effectief gewerkt worden aan herstel. Soms is lokaal behandelen noodzakelijk. Bij chronische peesklachten kan de innovatieve EPTE therapie gebruikt worden. Met deze therapie wordt de pees lokaal behandeld en is binnen een aantal weken pijnvrij sporten vaak weer mogelijk. Een andere mogelijkheid is dat er gewerkt moet worden aan de fysieke voorwaarden om weer pijnvrij te kunnen lopen, in dat geval is trainen en oefentherapie noodzakelijk.

Behandeling en advies bij Body&Be
Body&Be heeft de kennis en expertise in huis voor onderzoek, advies en behandeling bij veel voorkomende hardloopblessures. Met de juiste begeleiding ben je zo snel mogelijk én veilig weer aan het lopen. Voor meer informatie of direct een afspraak maken bel dan 0172-551821 of mail: info@bodyenbe.nl.

Share This